Pages

Friday, August 9, 2013

RESIPI KUAH KACANG YANG PALING SEDAP DI RUMAH

~ DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG ~

* satu pagi di hari raya...

 mak suruh masak kuah kacang... 
ye ler.. ketupat dah masak, mesti ler kena ada kuah kacang dia jugak..
mak pulak tengah sebok nak masak lontong..

oh my.. berbelah bahagi nak gosok baju raya ke nak masak ??
dan keputusan nye...
mesti ler kakak kena tolong masak kuah kacang tu kan... 
tinggal la baju raya ijau biru tu  ( ada ke ptt abi kata tu ijau petronas.  cis ! petronas gak yg dpt nama time2 raya ni.. )
dengan terpaksa nye g dapur..

 tapi masa dalam perjalanan ke dapur tu kena gak la cakap kat hati dan jantung ni supaya buat keje dengan ikhlas..

tak baek tau.. kite kena masak untuk ahli keluarga dengan penuh kaseh sayang..
itu lah resipi kesedapan sesuatu makanan..
hamboii ...


sebenarnya... bahan2 untuk tumis dia, dah siap awal2 dah..
sonang kojo den.. 





* BAHAN-BAHAN nye adalah seperti berikut ---->>>


1. bawang puteh
2. bawang merah
3. halia
4. serai ( yang diketuk ) 
" sesambil ketuk serai tu dengan anak lesung batu, buleh pulak terketuk jari sendiri.. hamboii.. lesung makan tuan nampak.. cis ! "
5. cili kering  ( yang dikisar )
6. udang kering ( xyah wat pape pun kat udang tu.. xyah tumbuk, kisar pun xpayah.. biar la dia bahagia dengan bentuk tubuh dia yang dah kering tu.. ) 
7. santan pekat
8. air asam jawa
9. kacang tanah ( dikisar kasar.. kalau hancur sangat kang tak sedap pulak )
10. garam dan gula sesuka hati... 




* CARA MEMBUATNYA  ---->>>>


baca bismillah dulu...

tumiskan bawang putih, bawang putih, halia ( yang telah ditumbuk )

bile agak2 dah bau sedap tu.. masuk la cili kisar tu pulak.. tumis sampai pecah minyak..


pastu leh la masukkan serai, udang kering, santan, air asam jawa, kacang tanah kisar..

tambah la air jugak.. sebab nanti dia pekat sangat..

masukkan garam dan gula sesedap rasa..

masak sampai kuah yang cair tadi dia jadi pekat sikit la...

sambil2 masak tu selawat la banyak2 ye... biar bertambah2 sedap masakan kite ni..

agak2 dah mula rasa yakin dengan kuah kacang tu.. boleh la tutup api gas.. 

dan sedia untuk dihidangkan...

sekian...   : )


  

No comments: