Pages

Wednesday, October 16, 2013

rendang maman omak

~ DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG ~


semalam punyer raya haji, 
memang keje nye makan, makan dan makan je la..
maklum la.. makanan banyak.. 
ada rendang daging, rendang ayam maman, ketupat n kuah kacang, kuah lodeh..
tu sume omak ko buat.. perghhh... gagah perkasa betul... 

selain daripada balik kampung jenguk wan dan sepupu-sepapat..
tapi yang paling happening kalau..
 adeq sepupu yang sorang ni ada skali..

-
-
-
-


shira nama dia.. tapi selalu panggil angah je..


~~~~~~~~~~~~~~~~~

oke.. 
sambung balik pasal cite rendang ayam campur sayur maman omak kau..

petang isnin tu lepas balik keje g beli sayur maman kat gemencheh sana..
sebab dah order siap2 dengan akak indon tu..
akak ni.. adalah petani maman yang berjaya..
selalu kalau mak nak beli maman, sms je lelaju kat akak ni sebab kalau lambat takut abis maman dia ..
maklum ler maman ni memang menjadi pujaan chef2 kat kampung gemencheh, negeri sembilan ni..
kang kalo lambat order.. lauk rendang maman takde, memang raya pun tak bape nak jadik la..

sampai2 je rumah mak, tengok mak tengah siap-siap kan bahan nak masak..
pe lagi pas maghrib tu dah siap-siap nak g tolong siang sayur maman tu..
tetibe..
time lalu depan tibi.. boleh pulak terbenti kejap... sebab nak tengok cite zara dengan irham tu dulu..
sweet betul tengok diorang tu berlakon..
pas abis cite tu baru g tolong mak pulak..
hahah main-main ae.. buat kemarahan omak kau yo !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

RESIPI RENDANG AYAM CAMPOR MAMAN OMAK KO... hihi




1.   ni la daun maman dia... ( 3kg tu mak nak )


bang chik pun kena paksa tolong gak.. dah la keje dia maen game je.. huh



2.  cili api yang dah dikisar..



3.   kunyit idop ni pun kena kisar gak


4.  ayam kampung 2 ekor ( eh tapi apesal nampak sikit je ni mak ?? macam tak cukup je... )



5.  santan kelapa ( 7 bijik mak pakai.. tapi beli yang dah siap kat pasar tu je la.. 
boleh mengamuk mak ko kalo dia yang nak perah sendirik )



6.   asam keping



7.   garam kasar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

cara-cara masak dia..



camporkan ayam, kunyit, cili api dengan air..
gaul-gaul kan dia biar sebati dulu..
pastu masukkan santan kelapa pulak..
 kacau.. kacau.. dan kacau sekejap..

pastu mak kuar kan balik ayam kampung yang tengah berenang-renang dengan bahagianye dalam santan tu..
mak kata takmo bagi ayam tu hancorrr bila dah siap masak nanti..
hilang pulak sifat-sifat semulajadi ayam tu kang.. 



pastu kacau la sampai santan tu kering..
lama ooo nak kena kacau santan tu.. lenguh ketiak.. dengan dok tahan ngantok lagi..
dalam sejam lebih gak ke dua jam entah.. tak larat nak g tengok jam.. walaupun kat tangan ada je nset yang buat amik gambar ni sume..
tengok la.. betapa tak laratnye kan..
hoho

agak-agak dah nak kering tu buleh la masukkan garam kasar, asam keping dengan daun maman tu..
sayur maman tu kena masak lama sikit, kalo tak nanti dia rase pahit, tak sedappp...




taraaaaa... dah siap !!!




ha... sekejap je kan...

( lol.. tulis memang la sekejap je.. nak masak dia berjam-jam.. )

dah siap masak, boleh la rase..

lagi-lagi budak kecik ni..
pantang tengok rendang tu dah masak.. tetibe perut dia lapa je..
padahal dah pukul sebelas malam tu hokay..




nisa... nisa...





sekiannnnn....   : )






















No comments: